І Міжнародна наукова конференція «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки»

І Міжнародна наукова конференція «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки»

2️⃣2️⃣2️⃣3️⃣ квітня 2021 року у Тернопільському національному технічному університеті ім. Івана Пулюя відбулась ☢ І Міжнародна наукова конференція «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки» приурочена 35 роковинам аварії на Чорнобильській АЕС.
Організаторами конференції виступили Кафедра українознавства та філософії ТНТУ, Кафедра психології ТНТУ, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, а також Університети Львова, Одеси, Кам’янця-Подільського, Рівного, Марокко та Хорватії.
? Конференцію було відкрито вітальними словами ректора ТНТУ Петра Яснія, Голови управління ДСНС в Тернопільській області Віктора Маслея та головного сержанта роти територіальної оборони Тернопільської області Володимира Грицини, які зазначили про надзвичайну актуальність теми військових конфліктів, техногенних катастроф для України у наш час.
Всього у конференції прийняло участь117 осіб, включно із науковцями Швеції, Хорватії, Македонії, Білорусії, Польщі.
? Конференція підняла ряд надзвичайно важливих тем, пов’язаних із катастрофами та військовими конфліктами. Так, науковці Шведського Університету Оборони (Стокгольм), професор Мікаель Вайсман та старший аналітик Центру досліджень асиметричних загроз (CATS) Бйорн Пальмерц говорили про розуміння гібридних загроз і гібридних воєн.
✒️Доктор філософії Анте Браліч Задарського університету (Хорватія) ознайомив учасників конференції із трагічним досвідом Вітчизняної війни у Хорватії 1993 року.
✒️Дотичною до теми Балканських конфліктів стало дослідження д.істор.н Генріха Стронського, професора Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині (Польща), науковця, доля якого була довгий час пов’язана із Тернопільським національним технічним університетом ім. І. Пулюя.
✒️Доктор з питань безпеки Даріуш Матерняк, головний редактор польсько-українського порталу polukr.net на прекрасній українській мові виступив із аналізом ризиків гібридних загроз, технологічних катастроф та заходів реагування на них.
✒️Професор кафедри психології ТНТУ Ярослав Стоцький висвітлив проблему ідеологічної та інформаційної загрози, яку несе російське православ’я на землях України.
✒️Доктор історичних наук Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського Антоніна Кізлова розповіла про допомогу потерпілим від вибухів на Звіринці 1918 р у Києво-Печерській лаврі.
✒️Професор Олег Герман надзвичайно пронизливо описав життєпис Чорнобильської катастрофи у мистецьких творах, присвячених цій трагічній сторінці української історії.
✒️Юлія Бахір, наукова співробітниця Інституту історії НАН Білорусії поділилась інформацією про участь Білоруського товариства Червоного Хреста у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
✒️У конференції також приймали участь студенти університету та Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола. Про жахливу сторінку в житті своєї країни – газову катастрофу в Бхопалі розповів студент групи ІМР-12 Гірен Джадав (Hiren Jadav). Студентки нашого університету, Вікторія Грицишин (БМ-21) та Провальна Юлія (ПФ-21) поділились дослідженнями у сфері історії Чорнобильської зони та проблеми гендерно обумовлених аспектів наслідків збройних конфліктів воєнного та повоєнного часу. Науковий керівник досліджень – к.істор.н. Галина Щигельська.
Студентка Галицького коледжу Гурська В., спільно із своїм науковим керівником, Наталією Городиською доповідала про філософію та психологію гібридної війни.
?Ми щиро дякуємо за участь усім присутнім та сподіваємось зустрітись з ними наступного року на ІІ Міжнародній конференції.
Коментарі закрито.